Bestratingsverbanden

Je bestrating kan op verschillende manieren worden gelegd. Dit worden ook wel bestratingsverbanden genoemd. Welk van deze ‘legverbanden’ kan je het beste kiezen en waarom?

De verschillende soorten

Je kan je bestrating dus op een aantal verschillende manieren leggen. We noemen dit ook wel (leg)verbanden. Iedere soort bestratingsverband heeft zijn eigen kenmerken, maar ze zorgen er allemaal voor de dat de stenen op een goede manier aan elkaar aansluiten en zo stevig tegen elkaar blijven liggen. Bestratingsverbanden komen in het algemeen vooral voor in combinatie met kleinere rechthoekige stenen, zoals betonbestrating, klinkers of waaltjes. We zetten voor jou de meest voorkomende legverbanden op een rijtje:

 • blokverband
 • halfsteensverband
 • elleboogverband
 • visgraatverband
 • keperverband
 • wildverband
 • bestratingsverbanden

Het ideale bestratingsverband voor je oprit

Elke soort bestrating heeft zijn eigen plus- en minpunten. Wanneer je je oprit wilt bestraten dan zijn er twee opties die je het beste kan kiezen: het elleboog- of het keperverband. Waarom? Omdat deze twee manieren bestratingsverbanden een sterk effect hebben. Op die manier is uw oprit optimaal bestand tegen het hoge gewicht van uw auto, busje of caravan en zal de bestrating niet verschuiven of loskomen.

Het bestraten van je terras

Je terras laten bestraten kan vaak een prijzig grapje zijn. Maar met een goede keuze wat betreft het bestratingsverband ervan kan je er toch redelijk voordelig vanaf komen. Bij bepaalde verbanden kan het zo zijn dat er veel snijverlies optreedt. Snijverlies komt voor wanneer een stratenmaker op een bepaalde manier bestratingsverbanden gebruikt, waardoor hij of zij veel stukken van de stenen af moet snijden die daarna niet meer kunnen worden gebruikt. Om te voorkomen dat snijverlies optreedt is een volsteens-, blok- of halfsteensverband een goede keuze als je je terras voordelig wilt laten bestraten.

Je tuinpad bestraten

Wanneer je er over nadenkt om je tuinpad te bestraten dan is het belangrijk om voor een bestratingsverband te kiezen die voor stevigheid, regelmaat en een rustig effect zorgt. In het geval van een tuinpad zijn daarom halfsteens- en/of visgraadverbanden ideaal. Deze verbanden voldoen beiden aan de bovengenoemde eisen. Wanneer je voor een van deze soorten verbanden kiest denk dan ook aan een afwerking met zogeheten, vaak betonnen, ‘opsluitbanden’. Deze opsluitbanden zorgen er namelijk voor de bestrating netjes tussen deze randen blijft liggen en nergens naar toe kan.

Bijzondere patronen

Het leggen van een bepaald patroon kan soms nogal een moeilijke puzzel zijn. Het is daarom ook aan te raden om het leggen van zulke patronen uit te besteden aan bijvoorbeeld een stratenmaker. In het geval je in een speciale vorm je sierbestrating wilt, zoals bijvoorbeeld een patroon voor een cirkelvormig terras, dan kan je ook ervoor kiezen om voor een kant-en-klaar patroon te gaan. Nogmaals, we raden het aan om zulke patronen uit te besteden aan een stratenmaker.

Het aanvragen van offertes

Het maken van bestratingsverbanden is geen makkelijk werk. Een professionele stratenmaker is hierin gespecialiseerd en we adviseren je dan ook om het over te laten aan een stratenmaker. Zorg er voor dat wanneer je dit inderdaad doet, je verschillende offertes aanvraagt en de prijzen vergelijkt, want op die manier kan je vaak grote sommen geld besparen.

Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan!

  Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!

  Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!