Sierbestrating in de tuin

Er bestaan verschillende soorten sierbestrating. Voor elke tuin is er wel een passend soort bestrating. Hieronder zullen we wat meer informatie geven over de soorten, kosten en overige praktische tips wat betreft sierbestrating.

Kosten sierbestrating

De kosten voor sierbestrating hangen af van het soort sierbestrating dat je kiest. Zo liggen bijvoorbeeld de gemiddelde kosten van koppelstones tussen de €10 en €30 per vierkante meter. De gemiddelde prijs voor waaltjes ligt tussen de €30 en €50 per vierkante meter.

Sierbestrating

Sierbestrating wordt vooral gebruikt om het straatwerk in de tuin mooi en stijlvol te maken. Er zijn veel verschillende soorten sierbestrating mogelijk. Om de juiste sierbestrating te kiezen voor jouw tuin, is het belangrijk om te weten welke verschillende opties er allemaal zijn. Hieronder geven we een klein overzicht van de soorten:

  • Koppelstones
  • Betonbestrating
  • Natuursteen: flagstones
  • Natuursteen: marmer
  • Waaltjes
  • Sierbestrating met plantenbak

Sierbestrating in de tuin

Wanneer je het belangrijk vindt dat verschillende plekken in de tuin goed bereikbaar zijn is het een goed idee om voor sierbestrating te kiezen. Het is bijvoorbeeld handig als er rondom de gevel bij de ramen een verhard pad loopt waarop je een trapje kan zetten zodat het wassen van de ramen makkelijker gaat. Sierbestrating zorgt voor een stevige ondergrond en geeft de tuin een nette uitstraling.

Een stijl kiezen

Het is mogelijk om de tuinbestrating te laten aansluiten bij de stijl van jouw huidige tuin. De sierstenen die je gaat kiezen zullen namelijk voor een groot deel de uitstraling van je tuin beïnvloeden. In moderne tuinen wordt vaak gewerkt met betonbestrating en natuursteen. Deze bestrating is verkrijgbaar in grote formaten waardoor er een vlak en strak geheel ontstaat met weinig voegen tussen de tegels. Voor een klassieke tuin wordt vaker gekozen voor wat klassiekere stenen, zoals waaltjes. Vroeger werden deze gebakken steen ook veel gebruikt en hierdoor hebben ze een authentieke uitstraling.

In alle seizoenen mooi

Het grote voordeel van sierbestrating in je tuin is dat het in alle seizoenen mooi uit blijft zien. Het uiterlijk verandert (bijna) niet. Je hebt geen last van een grauw aanzicht zoals je dat bijvoorbeeld wel hebt bij een tuin vol planten in de winter. Sierbestrating zorgt er dus voor dat de tuin het hele jaar door een fraaie en frisse uitstraling heeft.

Sierbestrating combineren met ander materiaal

Wanneer je graag verschillende materialen wil gebruiken omdat je van afwisseling houdt, dan kun je sierbestrating leggen in combinatie met grind of spit. Grind en spit hebben een hele andere uitstraling dan bestrating en dat kan mooie combinaties opleveren. Als je besluit om grind op paden of op de oprit te leggen, ben dan verstandig en leg eerst grindplaten en verdeel vervolgens het grind over deze platen. De platen zorgen ervoor dat het grind niet gaan verschuiven maar op zijn plek blijft liggen. Hierdoor voorkom je dat er na enige tijd kale plekken ontstaan.

Offerte stratenmaker

Een professionele stratenmaker heeft veel ervaring in het leggen van bestrating. Dit is handig, want sierbestrating is vakwerk en vraagt om precisie. Als je voor jouw tuin opzoek gaat naar zo’n vakman, dan is het aan te raden om meerdere offertes van verschillende stratenmakers aan te vragen. In de praktijk komt het voor dat de prijzen tussen stratenmakers onderling tot wel 40% van elkaar kunnen verschillen. Door te vergelijken kun je dus wat kosten op de sierbestrating besparen.

Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan!

    Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!

    Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!