Bomen snoeien

Bomen moeten eens in de zoveel tijd gesnoeid worden. De manier en frequentie van het snoeien is bij elke boom anders. Wij hebben wat handige informatie voor je op een rijtje gezet.

Prijs bomen snoeien

Ben je benieuwd wat het laten snoeien van je boom kost door een vakman? Wij hebben wat gemiddelde prijzen hieronder op een rijtje gezet. Deze prijzen zijn inclusief btw. Het laten snoeien van je boom door een vakman heeft veel voordelen. Hij weet namelijk precies wat een boom nodig heeft. Dit is bij elke boom anders. Eventueel kun je meekijken zodat je dit in het vervolg zelf kunt doen, stel ook gerust vragen, hij zal je graag helpen.

 • Bomen snoeien € 30 - € 55 per uur (incl btw)
 • Bomen kappen € 350 - € 800 per boom (incl btw)

De exacte prijs is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk. Gaat het om een grote of kleine boom en is alles makkelijk te bereiken. Wanneer je precies wilt weten wat je kwijt bent kun je via deze site gratis meerdere offertes aanvragen. Het aanvragen is gratis en verplicht nergens toe. Zo kun je een goed beeld krijgen wat je kwijt bent aan het laten snoeien of kappen van één of misschien wel meerdere bomen. Met het aanvragen van meerdere offertes kun je vaak enorm besparen. Je kunt makkelijk prijzen met elkaar vergelijken. Zo kun je een goede keuze maken, welke offerte het beste bij je past en het voordeligst is.

Waarom is je bomen snoeien belangrijk

Vooral in het seizoen groeien bomen erg snel. Dit kan kan voor veel schaduw in de tuin zorgen wat niet altijd gewenst is. Daarnaast ziet een boom die niet regelmatig gesnoeid wordt er vaak slordig uit. Door bomen regelmatig te snoeien voorkom je dit. Maar niet alleen dit is een goede reden om tesnoeien. De volgende redenen zijn ook belangrijk.

 • Zorgen voor meer licht en ruimte. Zodat de boom zich beter kan ontwikkelen.
 • Het stimuleren van bloed- en vruchtvorming.
 • Begeleiding voor de boom zodat deze groeit in een vorm die gewenst is.
 • Een langere levensduur van de boom.
 • Verwijderen van zwakke en afgestorven takken.

Als je graag een krachtige en gezonde boom wilt hebben is snoeien belangrijk. Ook belangrijk is is dat je dit wel op de juiste wijze doet. Wanneer je dit verkeerd doet kan dit grote nadelige gevolgen hebben. Let daarom goed op wanneer je zelf wilt gaan snoeien, dat je boom op de juiste manier wordt behandeld.

Het bomen snoeien uitbesteden of toch zelf doen?

Het is belangrijk dat het snoeien van bomen op het juiste moment gebeurt en niet alleen wanneer het uitkomt. Het snoeien is namelijk seizoensgebonden, daarnaast heb je kennis nodig van bomen, de behandeling van elke boom is namelijk anders. Wanneer je van plan bent zelf te gaan snoeien, onderzoek dan eerst goed wat er nodig is bij dit type boom. Zo voorkom je dat je achteraf een zieke boom hebt met dorre bladeren of kale plekken die misschien niet meer te herstellen is.

Als je er zeker van wilt zijn dat je boom in de tuin de juiste aandacht krijgt. Een boom waar je trots op kan zijn, overweeg dan om een tuinman in te huren. Een tuinman kan een behandelplan voor je boom opstellen. Hij kan de boom op de juiste manier voor je snoeien. Kijk gerust mee en stel vragen, zodat je het eventueel in het vervolg zelf kunt doen. Lijkt het je niks om dit karwei zelf te doen? Spreek dan met je tuinman af je tuin te onderhouden. Zo weet je zeker dat dit altijd op de juiste manier gebeurd.

Een aantal feitjes

 • Als je bomen niet in de juiste maanden snoeit, kunnen ze ziek worden.
 • Als je bomen beschadigd tijdens het snoeien, is er ook een kans dat ze ziek worden.
 • Wanneer je te dikke takken wilt snoeien met een heggenschaar, kan deze wegspringen.
 • Het belangrijk is juist de kant die minder hard groeit, het meeste te snoeien.
 • Wanneer je ABC bomen in de verkeerde maanden snoeit, deze flink kunnen gaan 'bloeden'.

Als je bekend bent met de bovenstaande informatie, heb je je waarschijnlijk goed in dit onderwerp verdiept. Het is raadzaam om je echt goed te verdiepen in het boomsoort dat bij jouw in de tuin staat. Wanneer je dit niet doet, kun je de klus beter uitbesteden aan een ervaren tuinman.

Wanneer mag je snoeien

Hoe vaak en wanneer je mag snoeien, verschilt per boomsoort. Bij de meeste bomen is dit slechts 1 keer per jaar nodig, sommige type bomen 2 keer. Per jaar gezien kost het dan ook niet zo heel veel tijd om je boom goed te onderhouden. Wat wel belangrijk is, is dat je goed weet wanneer dit moet gebeuren. Dit verschilt namelijk per boomtype. Het is verstandig om een specialist te raadplegen, wat het beste seizoen is om te snoeien voor jouw boom. Natuurlijk is er op internet ook een hoop informatie te vinden, maar let wel goed op de bron, of deze betrouwbaar is.

Een belangrijke regel is dat je bomen nooit moet snoeien als het vriest of erg nat of juist heel droog weer is. Schimmels hebben dan vaak vrij spel, omdat afgeknipte takken niet goed dichten met deze weersomstandigheden.

Stappen voor het snoeien van bomen

Heb je besloten om het snoeien zelf te gaan doen? Is het juiste seizoen aangebroken en wil je graag beginnen? Wij hebben een stappenplan gemaakt dat je kunt volgen. Belangrijk is dat je je van te voren goed hebt ingelezen omtrent het boomtype dat je wilt gaan snoeien.

1. Zorg voor het juiste gereedschap

Om te beginnen heb je natuurlijk eerst het juiste gereedschap nodig. Wat je nodig hebt is afhankelijkvan wat je wilt gaan snoeien. Je hebt een heggenschaar nodig voor een heg, een takkenschaar voor takken en voor dikkere takken kun je een zaag gebruiken.

Naast handgereedschap kun je ook elektrisch gereedschap inzetten. Let goed op dat het gereedschapgeschikt is voor de spanning van de snoei werkzaamheden, anders heb je straks rondvliegend materiaal. Zorg er ook voor dat je gereedschap schoon en scherp is, zo voorkom je ziektes of rotting. Ga je een zieke tak snoeien? Desinfecteer je gereedschap dan na het snoeien, anders kan je schimmel verspreiden. Draag goede werkhandschoenen en een veiligheidsbril. Gebruik een stevige ladder die goed vaststaat. Zorg er ook voor dat je huid bedekt is, de stof van sommige bomen kan voor jeuk of irritatie zorgen.

2. Bepalen van de gewenste vorm

Bepaal van te voren in welke vorm je je boom wilt gaan snoeien, wat verdient het meeste aandacht en hoe gaat je dit aanpakken. Ze zeggen weleens , snoeien doet groeien, en dat is ook waar. Juist de minder ontwikkelde kant, kan je het beste goed snoeien. De dichtbegroeide kant hoef je juist minderintensief te snoeien, zo komt de boom beter in evenwicht. Belangrijk is ook dat je goed het doel bepaald, waarom je gaat snoeien. Het gaat om de boom in model brengen of bijvoorbeeld om stimulatie van vruchtengroei.

3. Het snoei proces

Wanneer je met de snoeischaar aan de gang gaat, let dan op dat je nooit meer dan 20 procent van de takken weghaalt. Bladeren zijn een bron van voedsel voor een boom. Als je er te veel van weg haalt,neem je te veel voedsel weg van de boom. De boom wil dan snel nieuwe bladeren aanmaken om dit te compenseren.

Kleine takjes: Haal klein takjes weg om de vorm van de boom weer mooi te krijgen. Doe dit op ongeveer 10 centimeter van de stam. Snoei altijd net boven een oog van een tak en altijd schuin afknippen om te voorkomen dat er water op kan blijven liggen. Wanneer een tak een afsplitsing heeft in 2 takken, knip dan de tak weg die het meest afwijkt van de door jouw gewenste vorm van de boom. Takken die tegen elkaar schuren kun je het beste ook verwijderen. Dit kan namelijk voor schaafwonden zorgen, wat weer voor schimmels kan zorgen. Zorg er ook altijd voor dat takken goed doorgeknipt zijn. Als je een tak afbreekt zorg je namelijk ook voor een wond. Zieke takken en dorre takken verwijder je ook en dit doe je tot het gezonde hout.
Dikke takken: Als je dikkere takken moet verwijderen, kun je hier het beste een zaag voor gebruiken. Als eerst zaag je een flinke inkeping,aan de onderkant van de tak. De grote van deze inkeping is afhankelijk van de dikte van de tak. Dit doe je om te voorkomen dat de tak afbreekt. Vervolgens kun je de tak vanaf de bovenkant helemaal doorzagen. Daarna blijft er een stomp over en deze kun je daarna gemakkelijk afzagen, dicht bij de stam.Een heg: Bij een kleine tot gemiddelde heg, heb je vaak genoeg aan een heggenschaar. Gaat het om een wat grotere heg, dan raden we je aan om een elektrische heggenschaar te gebruiken. Het liefst met een lang messenblad, dit geeft het beste resultaat. Het snoeien hiermee kost best veel kracht. Goed opletten dat je niet te ver snoeit. Hagen hebben meestal een erg dichte begroeiing. Dit zorgt ervoor dat de dorre takken vaak juist aan de binnenkant zitten, omdat daar geen zonlicht komt. Wanneer je te ver snoeit worden deze takken zichtbaar, en dit geeft vaak geen mooi resultaat.

4. Liefde voor je boom

Het allerbelangrijkste, verzorg je boom met liefde! In feite heb je de boom na het snoeien een hoop voedsel afgenomen. Zorg hierna dan ook altijd voor de juiste boomverzorging. Extra voeding en bemesting is geen overbodige luxe.

Bomen kappen

Heb je besloten dat je je boom helemaal wilt kappen, omdat je deze niet mooi meer vindt of om een andere reden weg wilt hebben? Informeer dan eerst bij de gemeente of dit wel mag. Voor kappen is namelijk een omgevingsvergunning nodig, vroeger werd dit ook wel een kapvergunning genoemd. Soms heb je dit zelfs nodig wanneer je grote takken van een boom wilt verwijderen. Hieronder een aantal redenen, waarvoor de meeste gemeentes een vergunning verlenen:

 • Belemmering van het zicht
 • Gevaar voor omgeving
 • Ziek of in slechte staat
 • Beschadiging van leidingen, bestrating, kabels, riolering
 • Te dicht op een andere boom
 • Te dicht op de erfgrens

Ga dus altijd eerst langs bij het gemeentehuis, je kunt via het omgevingsloket ook informatie inwinnen omtrent de regels voor het kappen van bomen. Als je een omgevingsvergunning hebt gekregen, kun je beginnen met kappen. Wanneer je hier zelf geen ervaring mee hebt, is het sterk aante raden, dit door een specialist te laten doen. De prijzen die een specialist rekent verschillen. Bij een boom tot 6 meter, moet je denken aan een gemiddelde prijs van € 400. Bij echt grote bomen, hoger dan 8 meter, zit je al snel op een prijs van gemiddeld € 800. Na het kappen blijft er altijd een boomstronk over, deze kun je ook laten verwijderen en zal rond de €60 - 80 euro kosten.

Bomen laten snoeien of kappen? Gratis offertes vergelijken

Ben je benieuw wat een professional rekent voor een klus? Informeer dan vrijblijvend. Via deze website kun je eenvoudig en snel meerdere offertes aanvragen met prijzen. Dit is altijd bij tuinmannen bij jouw in de regio. Vaak zul je zien dat de prijzen sterk uiteenlopen. Het vergelijken van offertes levert soms wel een besparing op tot 40%. Vraag ze vrijblijvend aan en betaal nooit te veel.

Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan!

  Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!

  Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!