Het verzorgen van bomen

Het plaatsen van een boom in je tuin kan veel voordelen met zich meebrengen. Zo kan het als een schaduwplek dienen, voor privacy zorgen of je tuin net dat beetje extra geven. Maar om optimaal gebruik te kunnen maken van de bomen in je tuin moet je ze natuurlijk wel goed verzorgen. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!

Kosten boomverzorging

Wanneer je bomen in je tuin hebt staan kan dit telkens weer voor een fijn gevoel zorgen! Elk jaar verschijnen de blaadjes weer aan de bomen en krijgt je tuin een mooie kleur. Om hier van te mogen genieten is het wel erg belangrijk dat je de bomen goed verzorgt. Het is een goede keuze om hiervoor een tuinman in te schakelen. Deze kan er elk jaar opnieuw voor zorgen dat de bomen in een mooie bloei komen. Hieronder kun je zien wat het huren van een tuinman ongeveer kost.

 • kosten tuinman: tussen de €34 en €46 per uur

Tip: Wanneer je een tuinman in wil huren zorg er dan voor dat je nooit te veel betaalt, maar kies wel voor een goede kwaliteit! Er is veel concurrentie onder tuinmannen waardoor er nogal veel prijsverschil kan zijn tussen de een en de ander. Dit kan zelfs soms oplopen tot boven de 40%. Wanneer je dit wil voorkomen is het verstandig om bij verschillende tuinmannen een aanvraag te doen en de kosten met elkaar te vergelijken. Zo kunnen wij je zelfs aanbieden dat je met één enkele aanvraag tot wel 6 offertes van verschillende tuinmannen uit je eigen buurt kan aanvragen. Dit kun je doen door de omschrijving van de opdracht in te vullen. Je ontvangt hierna binnen 2 werkdagen een bericht terug met wat de prijs voor de dienst ongeveer zal zijn. Hierna kun je zelf dus de prijzen vergelijken en kijken welke tuinman het beste in je eigen budget past!

Verzorgde tuin met beplanting

Boomverzorging in de eerste jaren
Het is voor een boom essentieel dat het de goede verzorging krijgt in de eerste jaren. In die jaren heeft de boom namelijk weinig wortels en vaak nog geen bladeren. Het zoeken naar voedsel is hierdoor moeilijker dan in de latere jaren. Door het gebruik van mest en water kun je bomen echter prima door de eerste jaren heen helpen. Dit is zeker ook nodig aangezien een tuin bestaat uit veel minder vruchtbare grond dan een bos.

Bewatering
Het is erg belangrijk dat je de goede hoeveelheid water geeft aan je bomen! Te veel water kan namelijk zorgen voor rottende wortels, maar te weinig water kan er weer voor zorgen dat de boom uitdroogt. Het is niet gemakkelijk om te zeggen hoeveel water je boom nodig heeft. Dit hangt namelijk af aan wat voor soort boom het is en in wat voor grond de boom staat. Maar wanneer een boom aan bepaalde factoren voldoet heeft het bijvoorbeeld meer water nodig. Dit is wanneer:

 • De boom aan het groeien is
 • Wanneer de boom in bloei staat
 • Als het warm is buiten
 • Wanneer de zon veel schijnt
 • De plaats van de boom in de tuin hoger is
 • Wanneer er planten, andere bomen of gras dicht bij de boom staan
 • Er bestrating ligt rondom de boom
 • Er veel wind is

Gieter
Wanneer water verdampt via de bladeren van bomen, moeten bomen dit goed zien te maken met hun wortels. Bomen die in de bloei staan hebben hierdoor dus meer water nodig, maar jonge bomen juist minder doordat zij geen of enkel uitgevallen bladeren hebben. Om te controleren of de bomen in je eigen tuin extra water nodig hebben kun je een gat langs de boom graven van minimaal 14 centimeter. Wanneer je in dit gat ziet dat de grond hier droog is onderin, dan heeft je boom extra water nodig! Hoeveel water dit precies moet zijn is afhankelijk van wat voor boom het is en hoe groot deze is. Dit kun je altijd even nagaan op internet of het vragen aan een tuinman.

Bemesten
Het klink misschien raar dat bomen in je tuin meer verzorging nodig hebben dan bomen die in het bos staan, maar dit is eigenlijk simpel uit te leggen! In het bos worden de bomen namelijk vaak nog bemest door de resten van bladeren, bloesem of vruchten. Dit laat je natuurlijk niet in je tuin liggen, waardoor de bomen in je tuin deze extra voeding missen. Bemest de grond in je tuin dus om je eigen bomen te helpen!

Compost
Bestaat uit de resten van planten. Een boom kan dit in een natuurlijke omgeving zoals een bos aan, maar dus niet in je eigen tuin. Compost is goed voor de grond en het leven in de bodem. Wat het erg interessant maakt om te gebruiken is dat je het ook zelf gewoon kan maken! Dit kun je doen met oude vruchten of groente. Organische mest: Dit bestaat uit grondstoffen uit bestaande planten en dieren. Ook organische mest is goed voor het leven in de bodem. Beendermeel/bloedmeel of hoornmeel: Deze staan bekend als meststoffen. Bladeren hebben het stikstof hieruit nodig om te kunnen blijven groeien. Dit kan goed zijn om te gebruiken wanneer je een boom met kleine gele bladeren in de tuin hebt staan. Kalk: Ook dit is een meststof, maar deze bestaat natuurlijk uit kalk. Dit kan erg goed zijn voor een grond waarin veel zuur zit. Of dit het geval in is in je eigen tuin kun je gemakkelijk nagaan met een test wat je gewoon in een tuincentrum kunt kopen. Kunstmest: Het gebruik van kunstmest wordt vaak niet aangeraden. Wanneer je dit namelijk niet op de goede manier gebruikt kan het namelijk erg schadelijk zijn voor zowel je boom als voor het milieu in het algemeen. Gebruik dus eerder een van eerder genoemde opties!

Jonge boompjes

Welke mestsoort het beste past bij jouw boom ligt aan het soort boom en aan de grondsoort. Zo heeft een zandgrond meer bemesting nodig dan een klei- of leemgrond. Hierdoor bestaat er de mogelijkheid om mest te kopen dat bestemd is voor een bepaalde soort boom. Dit kost vaak wel meer, maar hierdoor maak je geen fouten bij het kiezen van de mestsoort. Wanneer je toch liever kiest voor een goedkopere variant is het slim om te vragen aan een tuinman welke je het beste kan kiezen. Ook kan je aan een tuinman vragen om een plan te maken voor de verzorging van je bomen. Hierna kan je natuurlijk zelf deze verzorging toepassen.

In het voorjaar worden vaak de meeste bomen bemest. De bladeren van je bomen kunnen veel lijden tijdens de zomer door de insecten in je tuin hierdoor is het slim om je bomen in de herfst meer te bemesten. Wanneer je boom kleine of verkleurde bladeren heeft kan dit een teken zijn van voedselgebrek bij bomen. Het vroeg beginnen te vallen van de bladeren van je bomen kan hier ook een teken voor jou. Het bemesten van je bomen moet je telkens blijven doen om je bomen het hele jaar door goed te kunnen verzorgen.Dit zorg er namelijk voor dat je boom mooi in bloei zal staan, weinig ziektes zal hebben, sterk is en gezond is!

Boomverzorging: snoeien

Voor een goede verzorging van je bomen is het ook nodig om je boom te snoeien. Dit doe je zowel voor de gezondheid van je bomen, maar ook om de wildgroei tegen te gaan. Voor het vormen van je bomen in de eerste jaren is snoeien belangrijk, maar wanneer de boom groter is doe je het ook om andere redenen. Het zorgt namelijk voor lichtinval, takken schuren niet meer tegen elkaar, wortels blijven in goede staat en hierdoor zal uiteindelijk het groeien van de boom gestimuleerd worden. Het is echter wel heel belangrijk om op de juiste manieren te snoeien. Wanneer je dit niet doet kun je de boom beschadigen en dit kan ervoor zorgen dat schimmels in de boom gaan zitten die ziektes kunnen veroorzaken. Wanneer je meer over dit onderwerp wil weten kun je kijken naar de informatie op de pagina over het snoeien van bomen.

Een zieke boom

Een boom heeft een kleinere kans op ziektes te krijgen wanneer de boom op een goede manier verzorgt wordt. De boom kan zich dan namelijk ontwikkelen tot een sterke boom. Een onjuiste verzorging kan lijden tot bijvoorbeeld het ondervoeden of het aanbrengen van schade aan de boom. Hierdoor kunnen er ook weer veel insecten en schimmels op de boom komen. Deze kunnen er dan zelfs weer voor zorgen dat je boom overlijdt. Het is dus het is super belangrijk om je boom goed te verzorgen!

Hoewel het vaak moeilijk te zien is of een boom ziek is, zijn er wel dingen waar je het aan kan herkennen:

Zwammen: Wanneer er zwammen zichtbaar zijn om de boom kan dit betekenen dat de boom last heeft van houtrot. Zwammen groeien namelijk meestal niet op gezonde bomen en zijn erg schadelijk voor de boom. Er is geen echte oplossing wanneer je boom hier last van heeft, maar met goede verzorging kan de boom nog wel een paar jaar mee.

Zwarte smurrie en dorre bladeren: Wanneer er dorre bladeren aan je boom hangen of er zwarte smurrie zichtbaar is tussen de schors kan het zijn dat je boom een bacterie heeft dat kan zorgen voor een bladverwelkingsziekte. Ook hier is vaak geen oplossing, maar wel is het dan slim om de bladeren van je boom te verwijderen zodat de ziekte zich niet verder zal verspreiden.

Gespikkelde gekrulde bladeren: De symptomen van de bladvlekkenziekte zijn het vroegtijdig vallen van de bladeren, krullende bladeren en zwarte vlekjes op de bladeren. Van deze ziekte kan de boom gelukkig wel genezen. Een tip is om de gevallen bladeren van deze bomen op te ruimen.

Veel insecten: Het is vaak een slecht teken wanneer er veel insecten zijn in en rondom je boom. Dit kunnen bijvoorbeeld luizen, kevers, rupsen en motten zijn. Via een beschadiging kunnen deze insecten binnen in de boom komen. Je kan daarna gaten in de bomen gaan zien of afwijkingen aan het blad. Hoewel insecten niet fataal hoeven te zijn voor je boom kun je wel middelen gebruiken om ze te bestrijden. Natuurlijk zijn er nog veel meer ziektes die je boom kan krijgen. Wanneer je vermoedt dat je boom ziek is, neem dan contact op met iemand die er veel verstand van heeft. Een expert op dit gebied kan namelijk bepalen op welke manier je met de boom om moet gaan om het te herstellen.

Betaalbare tuinman gezocht!

Wanneer je opzoek wil gaan naar een geschikte tuinman voor het onderhoud van je tuin of de verzorging van je bomen zal je merken dat er ontzettend veel keuze is. Ondanks dat ze allemaal ongeveer hetzelfde doen, zit er erg veel verschil in de prijs die ze ervoor vragen! Omdat dit best lastig kan zijn raden we je aan om bij verschillende tuinmannen een prijs op te vragen. Op deze manier kun je al na 1 á 2 werkdagen wel 5 offertes binnen krijgen. Je hoeft ze dan alleen nog maar even met elkaar te vergelijken om te kijken welke tuinman het beste bij jou past. Hierdoor zal je nooit te veel betalen, want het kan je wel tot 40% aan kosten besparen.

Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan!

  Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!

  Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!