Tegels in de tuin

Tegels zijn belangrijk voor de sfeer in huis maar ook voor de sfeer in de tuin. Om deze reden is het belangrijk om voor de aanschaf en het leggen van tegels in de tuin goed na te denken over wat je wil. Er zijn veel verschillende soorten tegels beschikbaar en elke tegel heeft een eigen prijs. Over de verschillende soorten stijlen, tegels en de prijskaartjes die aan deze tegels hangen lees je hier meer.

Tuintegels kopen, wat zijn de kosten?

Bij het kopen van tegels voor in de tuin heb je keus uit verschillende maten, materialen en
kleuren. Ook is het leuk om tegels met verschillende materialen en kleuren met elkaar te combineren. Zo zien we steeds vaker dat tegels van beton en hout gecombineerd worden in tuinen. De kosten zijn per soort tegel verschillend. In onderstaand overzicht zie je de verschillende prijzen van tuintegels. We geven de prijs per tegelsoort per vierkante meter. Daarnaast geven we een overzicht de overige kosten die komen kijken bij het leggen van tegels al dan niet door een professionele stratenmaker.

 • Betonnen tuintegels: € 10 - € 40 per m2 (incl btw)
 • Gebakken tuintegels: € 20 - € 50
 • Natuursteen tuintegels: € 25 - € 70
 • Houten tuintegels € 15 - € 70
 • Stratenmaker met gereedschap: € 10 - € 20 per m2 / € 30 - € 40 per uur (incl btw)
 • Ophoog- en voegzand: € 45 - € 75 per grote zak (1 m3/goed voor 20 m2) (incl btw)
 • Opsluitbanden: € 3 - € 6 per meter (incl btw)
 • Grind: € 5 - € 10 (incl btw)
 • Grindplaten: € 10 - € 15 (incl btw)

Stel, je hebt een oppervlakte van 20 vierkante meter en dat wil je laten bedekken met natuurstenen tuintegels. In dit geval ben je voor de hele klus, inclusief stenen en stratenmaker ongeveer €1.200 kwijt. Bovenstaande prijzen en het prijsvoorbeeld zijn gebaseerd op gemiddeldes. Wil je graag de specifieke prijs van een klus weten, dan is het handig om geheel gratis en vrijblijvend offertes op te vragen. Hier kun je met één klik op de knop offertes van zes verschillende stratenmakers opvragen. Deze offertes ontvang je binnen twee werkdagen thuis. Je kunt de offertes dan op je gemakje bekijken en vergelijken, zodat je kan beslissen welke tuintegels passen bij jouw tuin en je budget zonder ergens aan vast te zitten. Let op! Vergelijk de offertes goed want dit kan je een hoop geld besparen. Het komt in de praktijk namelijk voor dat het prijsverschil tussen stratenmakers kan oplopen tot 40%. Het zou toch jammer zijn als je er na afloop achter komt dat dezelfde klus bij een andere aanbieder een stuk goedkoper was geweest.

Wat wordt de stijl van uw tuin?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je, voordat je een stratenmaker gaat uitkiezen, goed hebt nagedacht over welke soort tegels je goed vindt passen in jouw tuin. Voor het mooiste resultaat is het verstandig om een bepaalde stijl te kiezen voor je tuin. Wanneer je consequent bent met de inrichting en de materialen, zal er een tuin ontstaan die aanvoelt als één compleet geheel. Je zult vervolgens niet snel uitgekeken zijn op je tuin. Wanneer je niet bewust voor één stijl kiest, maar van alles wat in je tuin terug laat komen, zal het snel rommelig aanvoelen en dat gaat je op ten duur tegenstaan. Hieronder geven we wat voorbeelden van tuinstijlen en bijpassende tuintegels.

 • Romantische tuin: klinkers in de kleuren rood of bruin.
 • Mediterrane tuin: tegels afkomstig uit Portugal, voorzien van een zonnige kleur en mooi motief.
 • Moderne tuin: grote grijze tegels van beton of van natuursteen.

Voor inspiratie kunt je terecht in woonmagazines en op woonblogs. Hier worden verschillende tuinstijlen afgebeeld en kun je erachter komen welke stijl past bij jouw wensen. Je kunt verschillende afbeeldingen uitknippen of bewaren zodat een hovenier je kan helpen bij het samenvoegen van al jouw ideeën. Een hovenier gebruikt jouw inspiratie voor het ontwerpen van de perfecte tuin. Voor dit tuinontwerp vraagt een hovenier ongeveer €300, afhankelijk van hoe groot jouw tuin is.

Soorten tegels

Met tuintegels kun je alle kanten op. Er zijn ontzettend veel tegels beschikbaar in verschillende maten, kleuren, vormen en prijsklassen. Tuintegels hebben doorgaans wel allemaal dezelfde dikte (tussen 3 en 5 cm). Met deze dikte ben je ervan verzekerd dat de tuintegel stevig genoeg is. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende soorten tegels (welke ook genoemd zijn in bovenstaand kostenoverzicht).

Betontegels Als je graag strakke, stevige en goedkope tegels wil voor in de tuin zijn tegels van beton een
hele goede optie. Beton is een stevig en hard materiaalsoort dat bekend staat om zijn lange levensduur. Betonnen tuintegels zijn doorgaans altijd goed op voorraad, waardoor de prijs van de tegels ook niet te hoog ligt. Een puntje van kritiek op deze tegelsoort is het feit dat de tuintegels na verloop van tijd wat gaan verkleuren. Dit is echter makkelijk tegen te gaan. Er zijn substanties op de markt die verkleuring tegen gaan, maar je kunt ook kiezen voor een milieuvriendelijke methode zoals het gebruiken van azijn of zand om de tegels te schuren.

Gebakken tuintegels Als je op zoek bent naar een nostalgische en authentieke uitstraling in de tuin kun je kiezen voor gebakken tuintegels. Deze tegels bieden veel verschillende mogelijkheden wat betreft de legmotieven. Een ander soort dat goed bij deze stijl past zijn klinkers. Klinkers worden al vele jaren toegepast in tuinen maar ook in bijvoorbeeld de wegenbouw. Deze klinkers kunnen tegen een stootje en door de kleine afmetingen van de steen, zijn er diverse legmotieven mogelijk.

Natuursteen tuintegels Als je zoekt naar grote stenen die luxe en duurzaamheid uitstralen, kun je het beste kiezen voor natuursteen tegels. Deze tegels zijn gewonnen uit aarde en zijn uiterst geschikt als tegels voor in de tuin. De tegels zijn er in verschillende maten, echter is de grote variant het meest populair de laatste tijd. Natuurstenen tuintegels vallen helaas wel in de wat duurdere prijsklasse, maar je krijgt er echt kwaliteit voor terug. Soorten die geschikt zijn voor in de tuin zijn: graniet, gneis en kwartsiet. Alle subsoorten van deze natuursteen soorten kunnen ons Nederlandse weer prima verdragen. Marmer, zandsteen, leisteen en kalksteen hebben echter subsoorten die niet allemaal goed tegen het Hollandse weer kunnen. Wil je toch een van deze laatstgenoemde soorten in de tuin, win dan advies in van een specialist!

Houten tuintegels
Wanneer je zoekt naar een alternatief op stenen tegels zijn houten tegels wellicht een goed idee. Houten tuintegels worden steeds populairder in Nederland. Vooral de combinatie van steen en hout is in opkomst. De reden hiervoor is dat we in toenemende mate opzoek zijn naar een tuin met veel sfeer. De hardhouten tuintegel is uiterst geschikt om een warme sfeer te creëren. We zien steeds vaker dat hout gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het terras en stenen voor bijvoorbeeld de wandelpaden in de tuin.

Bewerkte tuintegels Stenen met een bewerking zijn ook erg mooi in de tuin. Er zijn drie soorten bewerkingsvormen die we vaak tegen komen. Deze soorten zijn:

 • Trommelen: getrommelde tuintegels hebben een nostalgische uitstraling. Deze stenen zijn uniek en allesbehalve perfect bewerkt. Dit zou dus goed passen bij tuinen waar perfectie niet gewenst is.
 • Zandstralen: een zandstralen bewerking zorgt voor ruwe tegels. Dit is mooi maar daarnaast ook erg handig tegen gladheid, wat natuurlijk uiterst comfortabel is in ons regenlandje!
 • Polijsten: het tegenovergestelde van ruwe tegels zijn gepolijste tegels. Deze tegels zijn glad en glanzend.
 • Stratenmaker klinkers

5 aandachtspunten bij het leggen van tuintegels

Als je iemand bent die het liefst zelf de tuin onderhanden neemt wil je waarschijnlijk ook zelf de tuintegels leggen. We geven hieronder 5 punten van aandacht voor wanneer je zelf aan de slag gaat:

1. Denk aan je lichaam. Sjouwen met tuintegels is een arbeidsintensieve klus. Ook bij het leggen van de tegels kun je je lichaam aardig aantasten. Je zit namelijk in een houding die niet zo natuurlijk is. Het sjouwen en leggen van tuintegels kan nadelige gevolgen hebben voor je knieën, rug, nek en armen. Het gebruik van kniebeschermers en toepassen van de juiste tiltechniek (tillen vanuit de benen) kan ervoor zorgen dat de schade aan je lichaam beperkt blijft.

2. Houd rekening met het afschot. Je wil natuurlijk niet dat het regenwater straks op het terras blijf liggen. Om dit te voorkomen moet je (zonder dat het storend is) het terras wat laten aflopen zodat het regenwater weg kan lopen. Per meter zou het terras ongeveer met 1 centimeter moeten dalen. Dit voorkomt naast regenplassen op het terras ook dat de stenen niet vroegtijdig wegzakken en verkleuren.

3. Houd er rekening mee dat tegels uitzetten en krimpen door temperatuurverschillen. Dit wordt ook wel werken genoemd. Houd ongeveer 3 millimeter aan ruimte tussen de tegels aan, zodat je terras niet meteen schots en scheef ligt wanneer de temperatuur verandert. Je kunt de ruimten tussen de tegels natuurlijk wel opvullen met voegzand.

4. Houd rekening met en stevige ondergrond. Op tuintegels wordt vaak tuinmeubilair geplaatst en er wordt veel over de tuintegels gelopen. Je wil natuurlijk niet dat sommige tuintegels gaan verzakken omdat zij meer gewicht moeten verdragen dan andere tegels. Om dit te voorkomen is het noodzaak om te zorgen voor een stevige ondergrond en een stevig legmotief.

5. Houd rekening met legmotieven. Er zijn verschillende legmotieven die zorgen voor stevigheid en er daarnaast ook nog fraai uitzien. Legmotieven die veel voorkomen zijn blok-, halfsteen-, elleboog-, visgraat-, keper- en wildverband. Op de pagina op bestratingsverbanden vind je meer informatie over deze verschillende legmotieven.

4 tips voor goedkope tuintegels

Hieronder geven we vier tips waarmee je snel goedkope tuintegels kunt vinden:

 • Restpartijen: stratenmakers, hoveniers en tegelleveranciers hebben regelmatig restpartijen die ze aanbieden aan de consument. Deze restpartijen bestaan uit tegels die bijvoorbeeld in de showtuin hebben gelegen. De tegels zijn vaak nog van goede kwaliteit en een flink stuk afgeprijsd!
 • Online aanbieders: via sites zoals Marktplaats of Gratisoptehalen worden vaak goedkope tuintegels aangeboden. Iemand anders wil van de tegels af en jij kunt ze voor een klein prijsje (of gratis) van deze persoon overnemen. Even het internet afspeuren is dus zeker de moeite waard!
 • Aanbiedingen: bouwmarkten hebben soms tegels die afgeprijsd zijn tot een mooi prijsje. Houd verschillende folders in de gaten en wie weet is jouw favoriete steen binnenkort wel te krijgen met een korting!
 • Combineren van tuintegels: het combineren van verschillende tegels in de tuin kan ervoor zorgen dat je niet alleen dure tegels hoeft aan te schaffen. Grind en beton zijn goedkopere materialen en kunnen een sfeervolle uitstraling hebben wanneer ze gecombineerd worden met andere tegels. Een idee is bijvoorbeeld om looppaden en het terras te voorzien van mooie, stevige tuintegels en de rest van de tuin opvullen met grind. Dit bespaart je kosten maar dat is niet te zien aan de tuin.

Goedkope tuintegels laten leggen

In de wereld van stratenmaker is er veel concurrentie. Hierdoor zijn de prijzen ook erg verschillend. De verschillen kunnen in de praktijk oplopen tot wel 40%. Het is daarom verstandig om de offertes van verschillende partijen te vergelijken. Hier kun je geheel vrijblijvend en gratis offertes van zes verschillende stratenmakers in jouw omgeving

opvragen. Met één klik op de knop heb je binnen twee werkdagen al deze offertes in huis. Het zou jammer zijn als je er later achter komt dat er bij een andere stratenmaker een betere deal was voor dezelfde klus toch?

Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan!

  Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!

  Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!