Klinkers in de tuin

Met klinkers kun je mooie, bijzondere patronen leggen. Deze patronen zorgen voor een fijne en unieke uitstraling in de tuin. In dit stuk lees je meer over de verschillende soorten klinkers die er bestaan en de prijzen van deze steensoort.

Prijzen klinkers

Je kunt een vierkante meter klinkers krijgen voor een prijs tussen de €5 en €20. De exacte prijs is afhankelijk van welk materiaal klinkers je kiest. Klinkers van beton zijn namelijk een stuk goedkoper dan klinkers van natuursteen. Vraag voordat je een keuze maakt altijd een aantal offertes bij verschillende stratenmakers op. Er bestaat namelijk een kans dat je voor dezelfde hoeveelheid stenen bij de ene stratenmaker 40% meer betaalt dan bij de andere.

Soorten klinkers

Er zijn verschillende soorten klinkers beschikbaar. Je kunt kiezen om alles in één klinkerstijl te bestraten, maar je kunt er ook voor kiezen om verschillende soorten klinkers en tegels met elkaar te combineren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het terras te betegelen en de paden in de tuin te voorzien van klinkers. De soorten klinkers die verkrijgbaar zijn als tuinbestrating zetten we hieronder op een rijtje en zullen we wat verder uitleggen:

 • Betonklinkers
 • Kleiklinkers
 • Kasseien
 • Natuursteen klinkers

Betonklinkers

Voorheen werden betonklinkers betonstraatstenen genoemd. Deze klinkersoort is in verschillende varianten te verkrijgen. Klinkers van beton zijn goedkoop maar ook heel duurzaam. Deze klinkers gaan lang mee en zullen alleen wat kleur verliezen naarmate ze ouder worden.

Kleiklinkers

Klinkers van klei worden ook wel keramische klinkers genoemd en hebben veel voordelen. Kleiklinkers zijn goedkoop en duurzaam. Daarnaast zullen klinkers hun kleur goed behouden en zijn het natuurlijke stenen, in tegenstelling tot betonklinkers.

Kasseien

Kasseien zijn vrij grote klinkers en staan bekend om hun tijdloze uitstraling. Deze klinkersoort is wederom erg duurzaam. De kasseien gaan lang mee en zullen niet veel slijtage kennen. De stenen worden gedurende de tijd juist alleen maar mooier! Kasseien zijn dus een ideale investering voor een langdurige, fraaie uitstraling van je tuin.

Natuursteen klinkers

Natuursteen klinkers zijn zoals de naam al doet vermoeden natuurlijke producten en daarom erg milieuvriendelijk. Deze natuurlijke klinkers worden vaak als aanvulling gebruikt in de

tuin. We zien veel combinaties van natuursteen tegels en natuursteen klinkers. De natuursteen tegels worden als het ware aangevuld met natuursteen klinkers.

Het leggen van klinkers

Klinkers kunnen gelegd worden op een heleboel verschillende manieren. De verschillende legpatronen worden hieronder op een rijtje gezet:

 • Halfsteensverband
 • Blokverband
 • Keperverband
 • Elleboogverband
 • Diagonaal verband
 • Zigzagverband
 • Sierverband

Ga naar het artikel ‘legpatroon tuintegels’ om meer informatie te lezen over de verschillende legpatronen en de mogelijkheden ervan.

Een stratenmaker inschakelen

Wanneer je een professionele stratenmaker inhuurt bespaar je jezelf een hoop zwaar werk. Bij het leggen van klinkers komt veel graaf- en tilwerk kijken. Stratenmakers hebben speciale machines waarmee zij dit zware werk uitvoeren. Ze hebben bijvoorbeeld een tegelklem, welke speciaal is gemaakt om tegels te kunnen tillen en leggen. Dit is nodig om de klinkers op een vakkundige manier te leggen.

Het aanvragen van offertes

Wanneer je ervoor kiest om een professionele stratenmaker in te huren om te klinkers te laten leggen is het verstandig om offertes van verschillende bedrijven op te vragen. In de praktijk blijkt namelijk dat de prijzen van verschillende stratenmakers onderling tot wel 40% van elkaar kunnen verschillen. Het is dus zeker de moeite waard om in deze offertes op zoek te gaan naar de beste deal, zodat je wat geld kan besparen!

Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan!

  Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!

  Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!