Tuintegels van natuursteen

Er zijn verschillende soorten tuintegels van natuursteen beschikbaar. Voor iedere tuin is er wel een soort dat in het geheel past. In dit stuk lees je meer over de verschillende soorten natuurstenen tuintegels en de bijbehorende eigenschappen.

Wat zijn de kosten voor natuursteen tuintegels?

Een tegel van natuursteen is wat duurder dan andere soorten tuintegels. Maar de kwaliteit en de duurzaamheid zijn dan ook veel beter. Er zijn verschillende natuursteen soorten beschikbaar en gemiddeld liggen de prijzen tussen de €30 en €70 per vierkante meter.

Soorten natuursteen tuintegels

Er zijn veel verschillende soorten natuursteen tuintegels beschikbaar. De soorten komen vanuit alle delen van de wereld. De soorten die het meest gebruikt zijn zetten we hieronder op een rijtje en we leggen we vervolgens wat verder uit:

  • graniet
  • leisteen
  • marmer
  • travertin
  • kwartsiet

Graniet

Graniet is een steensoort dat te herkennen is aan de gespikkelde structuur. Granieten stenen zijn er in verschillende kleuren en kunnen op allerlei manieren worden bewerkt. De gekozen bewerkingsmethode bepaalt of de steen dof, glanzend of ruw wordt. Daarnaast zorgt de bewerkingsmethode ook voor een lichte verandering van de kleur, houdt daar dus rekening mee. Graniet is een makkelijke steen en zeer geschikt voor in Nederland. Een granieten oppervlakte kan namelijk goed tegen koudere temperaturen.

Leisteen

Leisteen is afkomstig van kleisteen en daarom is het vooral verkrijgbaar in de kleuren donkergroen, donderbruin, donkergrijs en zwart. Het is jammer dat er bij leisteen soms slijtage in de vorm van afschilvering plaatsvindt op de bovenste laag. Dit is echter alleen te zien als je echt goed kijkt, het valt gelukkig niet zo op.

Marmer

Marmer is een steensoort die voornamelijk uit kalk bestaat. Het is in vele kleuren te verkrijgen en heeft een luxe uitstraling. Elk stuk marmer is uniek. Je kunt ervoor kiezen om
het marmer te (laten) bewerken. Dit zal in tegenstelling tot leisteen niet zorgen voor een andere kleur. Een voordeel: 80% van de marmer soorten kan tegen temperaturen onder nul graden.

Travertin

Travertin is een harde, grove steen en bestaat net als marmer ook uit kalk. De steen ontstaat wanneer het CO2-gehalte in het water zakt en kalk neerslaat. Tegels van travertin zijn in

verschillende maten en kleuren verkrijgbaar. Wat heel kenmerkend is voor deze soort is dat de warme kleuren in elkaar overlopen. Deze overloop geeft een mooie en warme sfeer aan de tuin.

Kwartsiet

Kwartsiet is een steen die ontstaat door de omvorming van zandsteen. Om deze reden is kwartsiet vooral verkrijgbaar in (donker) grijs, rood, geel en crème. De steen bestaat uit laagjes en staat wel bekend om zijn krachtige en slijtvaste karakter. Ook is de steen makkelijk te onderhouden. De meesten soorten kunnen goed tegen temperaturen onder nul graden en passen dus prima in een Nederlandse tuin.

Natuursteen tuintegels onderhoud

Er zit een klein nadeel aan natuurstenen tuintegels, namelijk dat ze snel vlekjes krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de tegels regelmatig schoon te maken. Dit kunt u laten doen door een vakman. Deze vakman zal de stenen dan laten kristalliseren. Dit wil zeggen dat de stenen voorzien worden van een slijtvaste en harde toplaag. Een andere methode is polijsten, door dat te doen ontstaat er een glans op het oppervlak.

Het aanvragen van offertes

Als je van plan bent om natuursteen tuintegels te laten leggen door een vakman is het verstandig om offertes van meerdere stratenmakers aan te vragen. Onderling kunnen de prijzen tot wel 40% verschillen. Het vergelijken van offertes kan je dus aardig wat geld besparen!

Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan!

    Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!

    Betaal nooit meer teveel! Vraag nu vrijblijvend tot 5 offertes aan! Vergelijk Nu!